Tırnak kenarında kızarıklık ve şişlik oluşumu şeklinde ilk belirtilerini gösteren bebeklerde tırnak batması; bebeklerin acı ve ağrı hissetmesine neden olan ve doğru tedavi metodları uygulanmadığında ilerleyebilen bir hastalık. Aslında tırnak batması; 20-30 yaş arasındaki bireylerde daha sık görülse de zaman zaman yanlış tırnak kesimi vb. sebeplerle tırnak batması sıkıntısı yaşayan bebekler de yok değil. Bu […]
Tırnak kenarında kızarıklık ve şişlik oluşumu şeklinde ilk belirtilerini gösteren bebeklerde tırnak batması; bebeklerin acı ve ağrı hissetmesine neden olan ve doğru tedavi metodları uygulanmadığında ilerleyebilen bir hastalık.
Aslında tırnak batması; 20-30 yaş arasındaki bireylerde daha sık görülse de zaman zaman yanlış tırnak kesimi vb. sebeplerle tırnak batması sıkıntısı yaşayan bebekler de yok değil. Bu konuda anne ve babaların her şeyden önce dikkatli olması ve durum ilerlemeden erken müdahalede bulunmaları gerekiyor.
Bebeklerde tırnak batması; tırnağın keskin kısmının tırnak ucu ya da yan kısmında bulunan deriye doğru büyümesi ve deriye girmesi ile oluşuyor. Ayakta görülen tırnak batmalarına ise daha çok baş parmakta rastlanıyor.
Annelerin bebeklerine çok sıkı çorap ya da ayakkabı giydirmeleri, tırnak batmasına neden olan en önemli sebep olarak karşımıza çıkıyor. Bebeğe ayakkabı ya da çorap giydirirken bebeğin ağlaması, tırnak batmasına işaret ederken; yürüme çağına gelmiş olan bebeklerin yürüyüşlerinde sekme olması da tırnak batmasına delil olarak kabul ediliyor.
Tırnak batmasının ilerleyerek, iltihabın yayılması durumunda ise kızarık olan deride sarı irin oluşuyor. Hatta ilerleyen durumlarda bu sarı irin, darbe aldığı durumlarda dışarı doğru bile fışkırıyor.
Evde tırnak batması tedavisi, evde uygulanan yöntemler ya da ameliyat olacak şekilde 2 farklı şekilde uygulanıyor.
Bebeklerde tırnak batması tedavisi için en genel olarak yukarıda saydıklarımızı uygulayabilirsiniz. Ancak tırnak batmasının ilerlediği durumlarda kesinlikle bir doktora gitmeli ve doktorun verdiği antibiyotik ilaçlar ve ağrı kesiciler ile çocuğunuzun bu sorundan kurtulmasına yardımcı olmalısınız.
Bebeklerde tırnak batması oluşumu ile karşılaşmamak için neler yapmak gerekir?
Bebeklerde tırnak batmasına hangi bölüm ve doktor bakar aşağıda verilmiştir.
Bebeklerde tırnak batması için gidilmesi gereken bölüm genel cerrahi ya da ortopedi bolümü olmalıdır.
Ortopedi bölümünde tırnağı çekmeden lokal anestezi ile tırnak düzeltme islemi yapılmaktadır.