Vücudumuzun, karın olarak bilinen bölgesinde çok farklı organ bulunmaktadır. Bu organlarla ilgili hastalık veya sorunlar, genellikle kendilerini karın ağrısı belli etmektedirler. Karın ağrısı, sadece organlarla ilgili sorunlar sebebiyle olmamakta, bazen de başka bir hastalığı haber vermektedir. Bu nedenle karın ağrısı nasıl geçer dediğimizde pek çok çözümden bahsedeceğiz. İlk önce sık görülen ağrı çeşitlerinden bahsedelim. Makalede […]
Vücudumuzun, karın olarak bilinen bölgesinde çok farklı organ bulunmaktadır. Bu organlarla ilgili hastalık veya sorunlar, genellikle kendilerini karın ağrısı belli etmektedirler. Karın ağrısı, sadece organlarla ilgili sorunlar sebebiyle olmamakta, bazen de başka bir hastalığı haber vermektedir. Bu nedenle karın ağrısı nasıl geçer dediğimizde pek çok çözümden bahsedeceğiz.
İlk önce sık görülen ağrı çeşitlerinden bahsedelim.
Mesela adet karın ağrısı nasıl geçer sorusu ile ilgili çözümler arasında, ilk önce doğum kontrol hapları gelir. Adet ağrısını dindirmekte kullanılır.
Doğum kontrol hapları rahimde ki kan miktarını azaltarak, ağrıyı önler. Böylece, adet kanamaları, daha az şiddetli ve daha az ağrılı olur.
Karnınızın alt kısmına koyulacak sıcak su torbaları veya sıcak kompres, rahmin kan dolaşımının hızlanmasına yol açarak ağrıyı azaltmaktadır. Aynı zamanda ılık duş almak, ayakları sıcak su içinde bekletmek de faydalı olacaktır.
Regl ağrısını dindirmek için egzersiz ve rahatlama teknikleri uygulanabilir. Egzersizler, vücutta ki kan dolaşımını hızlandırır, rahime giden kan akımını artırır.
Başka bir karın ağrısı sebebi de ishaldir. Yediğimiz yiyeceklerin bağırsaklarda öğütülürken fazla su salımı ile ortaya çıkar.
Bu sebeple, karın ağrısı ishal nasıl geçer sorusuna verilecek bazı çözümler ise şöyledir:
Eğer daha hassas konulara gelirsek; Çocuklarda karın ağrısı nasıl geçer sorusuna cevaplar arayalım.
Ebeveynler için bir diğer sorun ise daha küçük bebeklerde karın ağrısı nasıl geçer sorusu olmuştur. Konuşamayan bebeklerde karın ağrısı olup olmadığını anlayabilmek için hareketlerine dikkat etmek gerekir. Bacaklarını karnına çekerek ağlıyorsa, idrar yaparken ağlıyorsa çocuğunuzun karnının ağrıdığına işaret olabilir.
Akut Gastroenterit: En sık görülen ishal nedenlerinden biridir. Virüs veya bakterilerin neden olduğu mide barsak enfeksiyonudur. Beraberinde kusma, ishal, ateş görülür.
Parazit Efestasyonu: Çocukluk döneminde çok sıktır. En sık görülne Kıl kurdu ve Giardia parazitlerdir.
Apandisit: Ön karın,göbek etrafında başlayan ağrı,sonrasında karın sağ alt tarafına yerleşir.İştahı kesilir, kusma başlar, yürümekte zorlanılır.
Gıda zehirlenmesi: Mayonez, tavuk, sütlü ve kremalı tatlılardan kaynaklanabilir. Karın ağrısı ile şiddetli kusma, ishal olur. Gıda zehirlenmesi yedikten 2 saat ile 2 gün arasında bulgular ortaya çıkar.
Gaz sancısı: Bebeklerde daha sık görülen gaz sancısı, karında yer değiştiren keskin bir ağrı oluşturur. Kusma ve ishal gerçekleşmez. Bebeklerde 3 hafta ile 3 ay arası huzursuzluk ve ağlama (infantil kolit) bu dönemde en sık karın ağrısı nedenidir.
Bağırsak Tıkanıklığı: Şiddetli ağrı gerçekleşir, sarı yeşil safralı kusma ve karında şişkinlik olur. Gaz ve dışkı çıkaramamada belirtilerdendir.
İdrar yolu enfeksiyonu: Karın alt bölümünde ağrı oluşur, ateşlenme, sık veya ağrılı idrara çıkma.
Ülser: Mide bölgesinde yanma, ağrı oluşur. Yemek öncesi, sabah ve gece karın ağrısı daha fazladır.
Gastroözefagial reflü: Üst karın bölgesinde ağrır olur ve kusma başlar.
Hepatit: Virüsler neden olur. Halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı, sarılık ile devam edebilir.
Jinekolojik nedenler: Genç kızlarda adet sancısı veya yumurtlama ağrısı.
Kronik karın ağrısı: Crohn, Ülseratif Kolit, Ailevi Akdeniz Ateşi gibi hastalıklarda uzun süren karın ağrıları yapabilir.
Fonksiyonel karın ağrısı: Beraberinde ishal, kusma, kabızlık, kilo kaybı yoktur. Göbek çevresinde hafif ağrı tarifler, tam nedeni yoktur. Endişeli olduğu veya ilgi görmek istediği durumlarda ortaya çıkar.