Sistit nedir neden olur, mesane olarak da bilinen idrar kesesinin iltihaplanmasına en genel tanımıyla sistit denilir. Sistitte bakteriyel bir enfeksiyon söz konusudur ki buna tam anlamıyla idrar yolu enfeksiyonu denebilir. Sistit ne demek sorusuna şöyle de yanıt verebiliriz: sık idrara çıkma isteği, idrara çıkarken zorlanma, idrarın damlalar halinde gelmesi, idrarda yanma hissi, çok sıkışmış gibi hissetme ama çok […]
Sistit nedir neden olur, mesane olarak da bilinen idrar kesesinin iltihaplanmasına en genel tanımıyla sistit denilir. Sistitte bakteriyel bir enfeksiyon söz konusudur ki buna tam anlamıyla idrar yolu enfeksiyonu denebilir.
Sistit ne demek sorusuna şöyle de yanıt verebiliriz: sık idrara çıkma isteği, idrara çıkarken zorlanma, idrarın damlalar halinde gelmesi, idrarda yanma hissi, çok sıkışmış gibi hissetme ama çok az miktarda idrara çıkabilme belirtileriyle hissedilen bir rahatsızlıktır. Sistit hemen her yaştan insanda, hatta çocuklarda bile görülebilir. Sistit ciddiye alınmalıdır. Tedavi edilmediğinde böbreklerde enfeksiyon ve idrarda kanamaya dahi yol açabilir.
Yeri gelmişken bir de hemorajik sistitten söz etmek gerekir. Peki hemorajik sistit nedir, tehlikesi var mıdır buna da bir bakalım.
Hemorajik sistit mesanede meydana gelen sistit kanamasıdır. Kız çocuklarında, kadınlarda ve gençlerde görülebilir. Hijyen olmayan tuvaletlerden kaynaklanan bir hastalık olduğu da söylenebilir. E.coli denilen bakteri de sistit oluşumunda oldukça etkilidir.
Bu bakteri dışkıda daima yer alan bir bakteridir. Bunun dışında virüs yolu ile bulaşan hemorajik sistit de vardır. Daha çok çocuklarda görülen bir durumdur. Yetişkinlerde hemorajik sistit çocuklara nispeten daha az görülür. Kadınlarda ise erkeklere nazaran daha sık görülür.
Sistitin neden olduğu ve neyden kaynaklandığı üzerine birden fazla şey söylenebilir. Söz gelimi hemorajik sistit kadınlarda cinsel ilişkiden sonra idrara çıkmamak, çocuklarda tuvalet sonrası temizliğin doğru ve yeterli yapılmaması, dışkı yapıldıktan sonra anüsün arkaya doğru değil vajinaya doğru temizlenmesi, hemorajik sistitin oluşma sebepleri arasında sayılabilir.
Bunun dışında sistit neden olur sorusuna şu yanıtları da verebiliriz:
Sistit rahatsızlığı hastalığın erken dönemlerinde antibiyotik tedavisi sayesinde düzelebilmektedir. Ama eğer ihmal edilirse ve bir uzmana başvurmakta gecikilirse kronik hale de gelebiliyor ve kronik sistit halini alıyor. Sistit 3 aydan daha fazla sürerse kronik sistit adını alıyor.
Hayat kalitesini oldukça düşüren bir rahatsızlık olan sistit, tedavi edilmediği zaman iyice ilerleyerek idrar kesesi kanserine dönüşebiliyor ve hatta idrar torbasının alınmasına bile neden olabiliyor.
Sistit belirtileri nelerdir, sistit, mesane olarak da bilinen idrar kesesinin iltihaplanmasıdır. Sistit, üzerinde durulmadığında, tedavisi aksatıldığında yahut ihmal edildiğinde kronik hale gelebilen ve üriner sistem dediğimiz mesane ve böbreklerde telafisi mümkün olmayan hasarlara sebep olabilen bir rahatsızlıktır.
Sistit, idrar yaparken sızlama ve ağrı (dizüri), sık idrara çıkma isteği ama az idrar yapma, mesanede tam boşalmama hissi gibi belirtilerle kendini belli eder ve çok sıkıntılı bir rahatsızlıktır.
Sistit bakteriyel bir rahatsızlıktır ve tam da bu yüzden tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır.
Sistit kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür. Bakteriyel sistit dediğimiz tür 20 ila 40 yaş kadınları arasında daha fazla görülmektedir. Her 5 kadından biri yaşamının herhangi bir döneminde mutlaka en az bir kez de olsa sistit geçirmiştir.
Kadınlarda üretra yani sidik borusu erkeklere göre daha kısa olduğundan, sistit problemini erkeklere göre daha fazla yaşarlar.
Sistite sebep olan baş etkenlerden birisi koli basilidir. Kalın bağırsakta fazlaca bulunan bu bakteri, mesaneye ulaşır ve sistite neden olur.
Sistit belirtileri nelerdir kısmına bir daha gelecek olursak;
Sistite sebep olan faktörlerden birisi de genital temizliğin tam anlamıyla yapılmaması ve yanlış yapılması, ürüne sistemde oluşan taş, tümör ve buna benzer engeller, mesanenin tam olarak boşalmasını engelleyen durumlar, şeker hastalığı, ilerleyen yaş, düzensiz yahut sık cinsel ilişki, menopoz dönemi, erkeklerde prostat rahatsızlığı sistiti oluşturan nedenler olarak bilinmektedir.
Sistit belirtilerini fark eder etmez doğal ve bitkisel çözümlere başvurulabilir. Ama sistit belirtileri eğer birkaç gün içinde ortadan kaybolmuyor ve şikayetler devam ediyorsa mutlaka tıbbi tedavi yöntemlerine başvurmak ve bir hekime görünerek gerekli tedavinin yapılmasını sağlamak gerekecektir. Zira uzun zamana yayılan yahut sık sık tekrarlayan sistit, ileride çok daha ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.
Sistit tedavisi, idrar yollarındaki iltihaplanmayı anlatmak için kullanılan bir terim olan sistit, idrar yollarında en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülen sistit, eğer zamanında tedavi edilmezse böbrekleri dahi olumsuz yönde etkileyebiliyor, hatta böbrekler ve mesane bölgesinde kalıcı hasar oluşumuna sebebiyet verebiliyor.
Sistit için antibiyotik sık başvurulan bir tedavi çeşididir. Sistit antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavi öncesinde idrar kültürü ve antibiyogram için örnekler alınır, sonuç çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelecek antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre de bu ilaçlar değiştirilmelidir. Kronik enfeksiyon durumlarında tedavinin uzun sürmesi de muhtemeldir.
İnterstisyel sistit de sistitin değişik bir halidir ve ağrılı mesane sendromu (PBS) olarak bilinir. Mesane yahut pelvik bölgede ağrıya sebebiyet verir. Belirtiler kişiden kişiye değişir. Hastalar pelvik bölgede baskı ve hassasiyet hissi, yahut şiddetli ve keskin ağrılar hissedebilir.
Çok acil idrara çıkma isteği, sık idrara çıkma isteği ve hatta ikisi birden görülebilir. Ağrı genellikle mesane idrarla dolarken ve idrar çıkışı olurken hissedilir. Kadınlarda adet dönemlerinde daha da yoğun ve ızdırap verici belirtilerle kendini belli eder.
Net ve kesin bir interstisyel sistit tedavisi bulunduğunu söylemek pek güçtür.
Ağrılı mesane sendromunun sebebi tam manasıyla bilinemediğinden tedavi yöntemleri de belirtilere yöneliktir. Hastalara değişik zamanlarda değişik tedaviler uygulanır. Birtakım cerrahi yöntemlerle de tedavi mümkündür. Keme, yakma, mesane büyütme ve sistektomi gibi ameliyatlar da interstisyel sistit tedavisinde etkili olabilmektedir.
Sistitin bir çeşidi de hemorajik sistit olarak bilinir. Bu durum mesanede oluşan sistit kanaması olarak adlandırılabilir. Kız çocuklarında bile zaman zaman görülebilen hemorajik sistit, çoğunlukla tuvalet hijyen eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında E. Coli bakterisinin de hemorajik sistite neden olduğu bilinmektedir.
Hemorajik sistit tedavisi de burada devreye girer. Mesanede gelişen iltihaplanmanın büyüklüğü ve derecesinin anlaşılabilmesi için mutlaka röntgen filmi çekilmelidir. Eğer hemorajik sistit fark edilmeyip de ilerlediyse cerrahi müdahale isteyebilir. Cerrahi uygulama sırasında mesanedeki kan pıhtılaşması temizlenip yeniden kanama yapılacak yerlere müdahale edilir. Böylelikle hastalığın iyileşme süreci de hızlanmış olur.
Radyo terapi de hemorajik sistitte çok kullanılan bir yöntemdir. Bu rahatsızlıkta her gün mutlaka en az 2 litre su tüketilmesi gerekir.
Günlük temizliğe önem vermek, hijyene çok dikkat etmek hastalığın hem oluşmaması hem de varsa iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Gebelikte de idrar yolu enfeksiyonları oluşabilir ve bu durumun erken teşhisi son derece önemlidir. Anne adayına ilkin idrar testi yapılır. Hekim sistit için antibiyotik önerebilir. Bununla birlikte idrar yolu antiseptiği tedavisi de uygulanabilir. Hamilelikte sistit tedavisinde ilaç kullanımı mutlaka hekimin yönlendirmesiyle ve onun tavsiyesiyle olmalıdır.
Anne adayı kendi kararıyla ve hekimine danışmadan asla antibiyotik almamalıdır. Bunun bebekte zeka geriliği, sakat ve ölü doğum gibi pek çok riski olduğunu unutmamalıdır. Hekim gerekli görürse antibiyotik reçete eder ve hatta anne adayının hastaneye yatışını isteyebilir.
Sistiti oluşmadan önleyebilmenin en önemli yollarından birisi de bol su tüketmektir. Ama bunun tam tersi şekerli meyve suları ve kafeinli içeceklerin enfeksiyon riskini arttıracağı da unutulmamalıdır. İdrarı tutmamak ve ertelememek gerekir.
Sistit nasıl tedavi edilir sorusuna verilecek yanıtla en ana hatlarıyla böyledir. Sistit nasıl tedavi edilir aşamasına gelmeden sistit nasıl önlenir kısmına daha fazla önem verilmelidir.
Sistit nasıl geçer, bakterilerin sebep olduğu mesane yangısı olarak bilinen sistit, iltihabik bir rahatsızlıktır ve fiziksel anlamda oldukça sıkıntı vericidir. İdrar yapma isteği ile tuvalete koşma ve çok az miktarda idrarı yanma hissiyle çıkarmaya çalışma ve idrar yolunda yanma hissi, kişinin gündelik yaşamdaki moralini, keyfini ve iş verimini düşüren ve azaltan bir rahatsızlıktır.
İdrar yolunda yanma hissi konsantrasyonu azaltan ve başka bir şeye odaklanmayı da önleyen bir durum olarak acil çözüm aratır. Eğer sistit rahatsızlığı yeni başlıyorsa bitkisel ve doğal çözümlerle giderilebilir. Sistit tedavisi bitkisel çözümler içinde İbrahim Saraçoğlu’nun doğal reçeteleri oldukça etkilidir. Bu doğal reçetelerle sistit ağrısı nasıl hafifletilir kısmına göz atalım ne dersiniz?
Bu son derece sevimsiz his başlangıç aşamasındaysa bitkisel ve evsel çözümlerle halledilebilir. Sistitin doğal tedavisi için hemen hemen her evde bulunan malzemelerle doğal ilaçlar hazırlamak mümkündür. Peki nedir bu malzemeler bir göz atalım.
Sistit aslında bağırsaklarda yaşayan bakterilerin sebep olduğu mesane iltihaplanmasıdır. Sistit kadınlarda üretranın yani idrar yollarının erkeklere nazaran daha kısa olmasında dolayı daha fazla görülür.
İbrahim Saraçoğlu sistit bitkisel tedavisi konusunda bakın nasıl bir reçete öneriyor
Gerekli malzemeler:
Hazırlanışı:
Sistit henüz yani başladıysa doğal çözümlerle henüz ilerlemeden ve büyümeden sorun çözülebilir. Maydanoz kaynatıp içmek bile idrar çıkışını arttırarak iltihapları sökebilir. Yaban mersini, melisa, ebegümeci, çarkıfelek çiçeği gibi natürel çözümlerle de başlangıç aşamasında olan sistit çözülebilir.
Ama bu çözümlere rağmen sistit iyileşmiyor, uzun vadeye yayılıyor, belirtileri ve etkileri daha yoğun hissediliyor ve sık tekrar ediyorsa mutlaka hekime danışılarak tıbbi tedavi sürecine girilmelidir. Sistite iyi gelen antibiyotikler sayesinde bu sıkıntılı sürecin üstesinden gelinmesi mümkündür. Eczanelerde satılan idrar yolu enfeksiyonu ilaçları sistitin atlatılmasını kolaylaştıracaktır. Sistit için antibiyotik ilaçlar hangileridir bir göz atalım.
Her şeyden evvel belirtilmesi gereken bir husus vardır ki o da şudur; sağlıkla ilgili makalelerde ismi geçen ilaçlar kişilerin kendi kararlarıyla kullanabilecekleri ve bir uzman hekime muayene olmadan kendi kendilerine alabilecekleri ilaçlar değildir.
Kaldı ki sistit rahatsızlığında kullanılan ilaçlar genellikle antibiyotik tarzı ilaçlardır ve hekim tavsiyesi olmadan gelişigüzel kullanıldıklarında her bünyede farklı tepkiler oluşturabilir ve çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler. Bu sebeple çoklukla sistit ilacı olarak adı geçen Cipro, Piyeloseptyl ve Monurolgibi ilaçlar ve antibiyotikler sadece hekim tarafından, muayene sonrası reçete edilebilir ve kullanılabilirler.
İnflamasyon bulguları ortadan kalksa bile hekim hastaya ilacın bitirilmesi gerektiğini söyleyebilir. Zira antibiyotik alımı durdurulduğunda sistit yeniden başlayabilir yahut kronik bir vaziyet alabilir. Bu sebeple hekimin ilaç kullanımı hususundaki tavsiyelerine mutlaka uymak ve sistit için antibiyotik ilaç isimleri bilinse bile hekim reçete etmedikçe bu ilaçları asla kullanmamak gerekir